Name: werkgebied van de faunabeheereenheid Gelderland
Display Field: gewest_cod
Type: Feature Layer
Geometry Type: esriGeometryPolygon
Description: Binnen de provincie Gelderland is er één faunabeheereenheid. Het werkgebied van Faunabeheereenheid Gelderland omvat het hele grondgebied van de provincie Gelderland, met uitzondering van Kroondomein Het Loo. De faunabeheereenheid heeft tot taak: het coördineren van de uitvoering van het faunabeheerplan en het adviseren van Gedeputeerde Staten over faunabeleid. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Description: De contouren van De Linge en de Oude IJssel zijn onderdeel van de omgevingsverordening om aan te tonen waar het nautisch bestuur van deze vaarwegen ligt. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Description: Samen met onze partners zorgen we ervoor dat de regionale wateren die aangewezen zijn voor beroepsscheepvaart voldoen aan de eisen voor een goede bevaarbaarheid. Het gaat hierbij om de bevoegd gezagen voor de Korne, delen van de Oude IJssel en delen van de Linge. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet
Description: Een openbare weg, zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet en Wegenwet in beheer bij de provincie, met inbegrip van de daarin gelegen kunstwerken en wat verder naar zijn aard daartoe behoort. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet. Deze kaartlaag is voor het laatst gewijzigd bij een beleidsarme wijziging dat is vastgesteld op 23 april 2024 en in werking gegaan op 1 mei 2024.
Name: beperkingengebied met betrekking tot een provinciale weg
Display Field: objectnaam
Type: Feature Layer
Geometry Type: esriGeometryPolygon
Description: Dit bestand toont het beperkingengebied van de provinciale wegen in de omgevingsverordening. Het bestand is geüpdatet i.v.m. een technische wijziging omgevingsverordening. Hoofdlijnen beperkingengebiedactiviteit weg: Rondom wegen kunnen overheden gebieden aanwijzen waar beperkingen gelden. Als iemand in zo'n beperkingengebied een activiteit wil uitvoeren, heet dat in de Omgevingswet een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een weg. Beperkingengebiedactiviteit bij een weg: De Omgevingswet noemt een handeling in een beperkingengebied een beperkingengebiedactiviteit. Het gaat hier om een weg, dus heet dit een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een weg. Een voorbeeld van een handeling is het plaatsen van objecten op, naast, onder of over de weg. Denk bijvoorbeeld aan kabels en leidingen, bouwwerken, bermmonumenten, reclame-uitingen en andere borden. Het gaat daarbij niet alleen om het plaatsen van die objecten. Maar ook om het aanpassen, verwijderen of beheren daarvan. Andere werkzaamheden in het beperkingengebied zijn bijvoorbeeld het beheer van langs de weg liggende sloten, bomen, struiken en ander groen. Activiteiten van de wegbeheerder zelf (zoals aanleg, wijziging, onderhoud of herstel van de weg) zijn geen beperkingengebiedactiviteit bij een weg. Het gaat erom of activiteiten bij een weg nadelige gevolgen hebben of kunnen hebben voor de weg. Het doel van de wet is ervoor te zorgen dat de weg veilig is en goed gebruikt wordt, zonder al te veel opstoppingen of belemmeringen. Een beperkingengebied voorkomt dat er op of vlak naast wegen activiteiten plaatsvinden die nadelige gevolgen hebben voor de conditie of de werking van de weg. Daarom kunnen er in een beperkingengebied de volgende plichten zijn: een vergunningplicht, een meldingsplicht en een informatieplicht voor activiteiten. Dit bestand is vastgesteld op 19 februari 2025 door de Provinciale Staten en treedt in werking op 3 maart 2025 onder de Omgevingswet. Dit bestand is voor het laatst gewijzigd bij een beleidsarme wijziging dat vastgesteld is door gedeputeerde staten op 15 april 2025 en treedt in werking op 25 april 2025.
Name: beperkingengebied zorgplicht provinciale weg
Display Field: OBJECTNAAM
Type: Feature Layer
Geometry Type: esriGeometryPolygon
Description: Dit bestand toont het Zorgplichtgebied van de provinciale wegen in de omgevingsverordening. In de omgevingsverordening verwijst het begrip “Zorgplichtgebied provinciale wegen” naar specifieke gebieden langs provinciale wegen waarvoor extra zorgplichten gelden. Dit betekent dat er aanvullende regels en verantwoordelijkheden zijn om de veiligheid, gezondheid en kwaliteit van de leefomgeving te waarborgen. Deze zorgplichten kunnen betrekking hebben op zaken zoals geluidsoverlast, luchtkwaliteit en verkeersveiligheid. De zorgplicht vertaalt het oogmerk genoemd in artikel 4.66 naar een algemene gedragsnorm voor gebruikers van een weg. Een dergelijke zorgplicht geldt als algemeen kader voor het gebruik van de weg en dient als vangnet voor die gevallen waarbij geen expliciete vergunningplicht geldt, maar waarbij de handeling niet verenigbaar is met het oogmerk. Het is tevens een vangnetbepaling voor bestuursrechtelijke toezicht- en handhavingsbevoegdheden. Dit bestand is vastgesteld op 19 februari 2025 door de Provinciale Staten en treedt in werking op 3 maart 2025 onder de Omgevingswet. Dit bestand is voor het laatst gewijzigd bij een beleidsarme wijziging dat vastgesteld is door gedeputeerde staten op 15 april 2025 en treedt in werking op 25 april 2025.
Description: Samen met onze partners werken we aan veilige regionale waterkeringen in Gelderland. We leggen de omgevingswaarden (veiligheidsnormen) voor regionale waterkeringen vast in onze Omgevingsverordening. De waterschappen beheren deze keringen en toetsen tot en met 2024 voor de 2e keer of deze aan de veiligheidsnormen voldoen. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Description: Een gesloten stortplaats is een stortplaats die door het bevoegd gezag gesloten is verklaard. Een bevoegd gezag kan een stortplaats gesloten verklaren, omdat het storten van afvalstoffen is beëindigd en aan de voorschriften verbonden aan de omgevingsvergunning voor die inrichting is voldaan. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treedt in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Description: De oude bosgroeiplaatsen zijn ontleend aan de eerste kadastrale registratie (HisGIS Percelen grondgebruik 1811-1832). Percelen die toen als bos werden aangeduid en dat nog steeds zijn, zijn bijzonder waardevol doordat bodem(leven) en vegetatie voldoende tijd gehad heeft om op elkaar afgestemd te zijn. Dit is o.a. bevorderlijk voor de weerbaarheid van het bosecosysteem tegen plagen en andere invasieve gebeurtenissen. Dit bestand is vastgesteld op 15 december 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Name: aandachtsgebied windturbines rondom de Veluwe
Display Field: OBJECTNAAM
Type: Feature Layer
Geometry Type: esriGeometryPolygon
Description: In aanvulling op het verbodsgebied voor windturbines op de Veluwe is de mogelijkheid toegevoegd om windturbines toe te staan in de 1-8 km zone met toepassing van stilstand tijdens daglicht in de periode waarin de wespendief in ons land is, van mei tot en met augustus.
Dit bestand is vastgesteld op 19 februari 2025 door de Provinciale Staten en treed in werking op 3 maart 2025 onder de Omgevingswet.
Description: Een verbodsgebied voor windturbines op de Veluwe en in de zone van 1 km daaromheen. Onderdeel van de beleidslijn windenergie op en rondom de Veluwe en het onderliggende ontwerp milieueffectrapport.
Dit bestand is vastgesteld op 19 februari 2025 door de Provinciale Staten en treed in werking op 3 maart 2025 onder de Omgevingswet.
Description: De provincie wil samen met haar partners door ruimtelijke ontwikkelingen de Kernkwaliteiten van de Nationale Landschappen behouden, herstellen en versterken en de landschappelijke samenhang vergroten. De provincie beschermt de kernkwaliteiten van de Nationale Landschappen en geeft richting aan ontwikkelingen met kwaliteit. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Description: Dit bestanden bevat de namen van streek- en deelgebieden kernkwaliteiten met een URL verwijzing naar de Gidsen van de deel- en streekgebieden. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet
Color:
[0, 0, 0, 255] Background Color: N/A Outline Color: N/A Vertical Alignment: bottom Horizontal Alignment: left Right to Left: false Angle: 0 XOffset: 0 YOffset: 0 Size: 10 Font Family: Tahoma Font Style: normal Font Weight: normal Font Decoration: none
Description: In boringsvrije zones mogen kleilagen die het onderliggende grondwater beschermen niet worden doorboord. Dit is vastgesteld in de Provinciale milieuverordening Gelderland (PmG). Ook is het verboden de bodem te gebruiken als energiebron (voor bijvoorbeeld de opslag van koud of warm water). Gedeputeerde Staten kunnen hiervoor ontheffing verlenen. In de ontheffingsvoorschriften staat dat de kleilaag niet mag worden beschadigd en dat het gebruik van stoffen het grondwater niet mag verontreinigen. In waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden geldt ook een verbod op het gebruik van de bodem als energiebron. Hier kan geen ontheffing voor worden afgegeven. De provincie en haar partners streven ernaar het grondwater als bron voor de drinkwatervoorziening te beschermen. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet. Een beleidsarme wijziging is doorgevoerd op 19 november 2024, en is op 22 november 2024 in werking getreden.
Description: Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst onder alle omstandigheden voldoende 'goed' drinkwater is, moeten we nu drinkwaterreserveringsgebieden aanwijzen. De beschermingsregels zijn verschillend in 2 typen reserveringsgebieden: minder kwetsbare gebieden met een diepe dikke kleilaag die het grondwater beschermt en kwetsbare drinkwaterreserveringsgebieden zonder deze beschermende laag. In gebieden met een diepe dikke kleilaag die het grondwater beschermt, kan bovengronds meer. In de Omgevingsverordening Gelderland vindt u alle regels. De aanwijzing van de drinkwaterreserveringsgebieden is door Provinciale Staten op 5 juli 2022 vastgesteld. De regels zijn op 14 januari 2023 in werking getreden. Een aanpassing (verkleining) van drie drinkwaterreserveringsgebieden is door Provinciale Staten op 19 februari 2025 vastgesteld, en is op 3 maart 2025 in werking getreden.
Description: Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst onder alle omstandigheden voldoende 'goed' drinkwater is, moeten we nu drinkwaterreserveringsgebieden aanwijzen. De beschermingsregels zijn verschillend in 2 typen reserveringsgebieden: minder kwetsbare gebieden met een diepe dikke kleilaag die het grondwater beschermt en kwetsbare drinkwaterreserveringsgebieden zonder deze beschermende laag. In gebieden met een diepe dikke kleilaag die het grondwater beschermt, kan bovengronds meer. In de Omgevingsverordening Gelderland vindt u alle regels. De aanwijzing van de drinkwaterreserveringsgebieden is door Provinciale Staten op 5 juli 2022 vastgesteld. De regels zijn op 14 januari 2023 in werking getreden. Een aanpassing (verkleining) van drie drinkwaterreserveringsgebieden is door Provinciale Staten op 19 februari 2025 vastgesteld, en is op 3 maart 2025 in werking getreden.
Description: De molenbiotoop is het gebied rondom een historische of monumentale molen met een straal van 400 meter gerekend vanaf het middelpunt van de molen. In bestemmingsplannen die betrekking hebben op gronden gelegen binnen een molenbiotoop wordt geen nieuwe bebouwing dan wel beplanting toegestaan, tenzij in de toelichting bij het bestemmingsplan wordt aangetoond dat het functioneren van de molen door middel van windvang niet wordt beperkt. Deze kaartlaag is voor het laatst gewijzigd bij een beleidsarme wijziging dat is vastgesteld op 23 april 2024 en in werking gegaan op 1 mei 2024.
Description: Een bestemmingsplan voor gronden die onderdeel uitmaken van de Hollandse Waterlinies zoals aangegeven op de kaart Regels Landschap maakt ten opzichte van het ten tijde van de inwerkingtreding van de verordening geldende bestemmingsplan geen activiteiten mogelijk die de kernkwaliteiten aantasten. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Description: Het Rijk wijst de Gelderse delen van de Neder-Germaanse Limes aan (artikel 7.3 Bkl). Via de Provinciale Verordening worden de bufferzones hier direct omheen aangewezen op basis van het UNESCO Nominatie-dossier Neder-Germaanse Limes. Voor zover een omgevingsplan van toepassing is op locaties binnen de bufferzone van de Neder-Germaanse Limes worden in het omgevingsplan regels gesteld in het belang van de instandhouding en versterking van de kernkwaliteiten Neder-Germaanse Limes. De kernkwaliteiten van de Neder-Germaanse Limes zijn forten (castella), burgerlijke nederzettingen, kampdorpen (vici) grafvelden, de militaire infrastructuur, bestaande uit wegen, waterwerken en wachttorens en scheepswrakken. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Description: Het waterschapsbestuur stelt voor de oppervlaktewaterlichamen aangewezen in het peilbesluitgebied een of meer peilbesluiten vast. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Name: het aanvoergebied vanuit het IJsselmeergebied
Display Field: OBJECTNAAM
Type: Feature Layer
Geometry Type: esriGeometryPolygon
Description: In het beheergebied van waterschap Vallei en Veluwe heeft bij waterschaarste of dreigende waterschaarste, gelet op de verdeling van het beschikbare water voor het aanvoergebied vanuit het IJsselmeergebied over de behoeften voor kleinschalig hoogwaardig gebruik, bedoeld in artikel 3.14, eerste lid, aanhef en onder c, van het Besluit kwaliteit leefomgeving achtereenvolgens prioriteit:a. verwerken als industrieel proceswater;b. tijdelijke beregening van kapitaalintensieve gewassen.Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Description: De waterschappen in Gelderland, begrensd op de provinciegrens. Dit bestand is vastgesteld op 15 november 2023 door de Provinciale Staten en treed in werking op 1 januari 2024 onder de Omgevingswet.
Color:
[0, 0, 0, 255] Background Color: N/A Outline Color: N/A Vertical Alignment: bottom Horizontal Alignment: center Right to Left: false Angle: 0 XOffset: 0 YOffset: 0 Size: 8 Font Family: Arial Font Style: normal Font Weight: normal Font Decoration: none
Description: Dit bestand bevat de beperkingengebieden stikstofemissie. Het beperkingengebied zit op de volgende Gelderse Natura 2000-gebieden: de Veluwe, Willinks Weust, Bekendelle en de landgoederen Brummen. Gelet op het voornemen om de voor dit beperkingengebied te stellen regels (de aangekondigde ‘zonering’) nader uit te werken. Overwegende dat het noodzakelijk is met het oog op de voorbereiding van deze regels en vooruitlopend op de vaststelling daarvan de omgevingsverordening te wijzigen met voorbeschermingsregels. Deze regels strekken ertoe te voorkomen dat binnen dit beperkingengebied nieuwe activiteiten met stikstofuitstoot plaatsvinden die zorgen voor stikstofdepositie op de stikstofgevoelige natuur binnen de aangegeven Natura 2000-gebieden of dat bestaande activiteiten uitbreiden die leiden tot extra stikstofdepositie op de aangegeven Natura 2000-gebieden.Dit bestand is vastgesteld op 16 april 2025 en in werking gegaan op 23 april 2025.Provinciaal blad 2025, 6530 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen